„Национална асоциация за развитие и подкрепа” проведе кръгла маса по проект „Бъди в безопасност в интернет”

Днес, 25. 08. 2022 г. в град Пловдив „Национална асоциация за развитие и подкрепа” проведе кръгла маса по проект „Бъди в безопасност в интернет”, Договор № 25-00-54/03.08.2022г., финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от Закона за хазарта за 2022 г.

Проектът е на обща стойност 35 051 лв., от които 34 651 лв. са финансова подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта и 400 лв. собствено финансиране.

 Целта на Проекта е превенцията на кибертормоза, злоупотребите в онлайн среда, дезинформацията и разпространението на фалшиви новини.

Проектът се осъществява в периода юли – октомври 2022 г. и ще включва провеждане на неформални обучения за разпознаване и справяне с различни форми на кибертормоз, онлайн злоупотреби, дезинформация и разпространение на фалшиви новини, провеждане на дискусии и кръгли маси, информационни кампании в училищата на територията на града, мащабно спортно събитие, както и други различни спортни прояви, коментира ръководителят на проекта.

Инспектор Емил Илиев от Главна дирекция за организираната престъпност – София, представи презентация на тема „Противодействие на киберпрестъпленията” и даде полезни съвети на младите хора за превенция и защита в онлайн пространството, инспирирани от опита и подплатени с примери. Бяха засегнати теми, кибертормоза и онлайн измамите - за опасностите от злоупотреби с лични данни и крадене на самоличност в интернет пространството, сексуални посегателства в социалните мрежи, компютърни измами и други.

„Всеки ден след хакерски атаки се блокират около 600 000 профила във Facebook”, каза Илиев и допълни, че в момента най-благодатната среда за извършване на сексуални киберпрестъпления е „Тик Ток“, затова младите хора трябва много да внимават какво съдържание споделят в социалната мрежа, за да не станат жертва на киберпрестъпление.

В събитието се включиха над 30 младежи на възраст от 15 до 29-годишна възраст, учители, заместник-директори, родители и заинтересовани страни.

Събитието завърши с презентация на Борис Михайлов – образователен консултант към „Креативност“ ЕООД, който представи повече информация за обученията, включени в проекта. Общо 30 младежи ще бъдат разделени в 3 различни възрастови групи и ще се обучават по-детайлно на следните теми:

- „Инфо за моята дигитална личност“ – за 15 – 19-годишна възраст;

- „Дигитална психология“ – тема предназначена за младежи от 20 до 24-годишна възраст;

- „Противодействие на информационния натиск и дезинформацията“, която ще обхване младежи от 25 до 29 години.

Обученията са създадени в резултат на потребностите на поколението Z, което е първото изцяло дигитално поколение и точно заради това е лишено от достатъчно информация за рисковете, които крие интернет пространството.

Интересът, който се предизвика с това събитие, доказва, че младежите не само имат нужда, но и искат да знаят за опасностите, които ги грозят и за начините, по които могат да предпазят себе си и бъдещето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *